Angst

angstAngst.

In navolging van de Burkini-dag afgelopen zondag in Scheveningen, met als uitnodiging: dat wij als Vrije, ontwikkelde vrouwen..moslima’s of niet…mochten kiezen hoe we ons wilden bedekken.

Over het hele Burkini-gebeuren cq kleding wil ik toch mijn bescheiden mening geven.
En die is dat ieder mens voor zichzelf mag en kan bepalen waarin men wil lopen. Decennialang was de zijden sjaal een van de belangrijkste accessoires van de vrouw.
In de tijd dat ik geboren werd (en de tijd daarvoor) liepen vrouwen met sjaaltjes over het haar. Het hoe en waarom deed er totaal niet toe; wie weet was het hip of was het juist om te laten zien dat je Katholiek was; wie zal het zeggen. Overigens zijn sjaaltjes nog steeds in!

Nu met het Burkini gebeuren….waarom zouden die vrouwen die een Burkini dragen zich moeten aanpassen qua kleding aan onze cultuur? Zelfs ik draag niet de nieuwste mode, ikzelf trek lekker aan wat ik aan wil trekken. Als ik naar het strand ga en ik zou daar in een lange broek met een coltrui verschijnen, zal iedereen mij raar aankijken. Krijg ik in Frankrijk dan ook een boete? Of mag ik dan ook niet meer op het strand komen? Maar als ik dat nou zelf wil?

Ik snap dat anderen denken dat de vrouwen met een Burkini dit moeten dragen van hun mannen, maar is dat wel waar? Denk je dat ook als je een vrouw met een poncho ziet lopen (waar je overigens ook heel veel onder kan verbergen 😉 ).
Ik snap dat daar het werkelijke probleem zit: 9 van de 10 Ned. vrouwen laten zich niet commanderen wat te doen. En vinden het jammer en eng dat deze vrouwen dat wel met zichzelf laten doen. Maar nogmaals, is dat wel waar?

Vragen wij ons als Nederlandse vrouwen (en mannen) weleens af of de vrouwen het zelf misschien willen dragen? Hebben wij het die vrouwen zelf weleens gevraagd? Of nemen we alles maar aan voor waar wat we lezen in de media of horen van anderen.
Stel je eens voor dat jij van huis uit hebt meegekregen dat je op zondag in je allernetste kleding moet hijsen? Zoals vroeger bij de Katholieken moest, ik weet er alles van.
En stel nou dat je dat op de dag van vandaag nog steeds doet? Wat verteld dat over jou en over jouw cultuur?

Ik zeg: laat iedereen lekker doen wat ze doen; laat een ieder in hun waarde en vecht er niet zo tegen. Dat helpt alleen maar averechts.

En als men bang is dat er geen vrouw onder die Burkini zit maar een man met een wapen…..vraag jezelf dan eens af waar je werkelijk bang voor bent. Zoek de angst in jezelf en projecteer het niet op een ander die gewoon lekker wilt doen wat ze wilt en waar ze zin in heeft.

(©) Angela van der Ploeg
29 augustus 2016

Reacties zijn gesloten.