Diplomaloos

diploma-loosGoh, het artikel wat ik las in de krant was twee jaar geleden in het nieuws; vandaag wordt dat opgerakeld omdat men het anders wil gaan doen bij examens. Lees het artikel HIER.

Konden ze dat in 1978 niet doen, toen ik ook op vijfhonderdste punt was gezakt voor mijn M.A.V.O diploma? Ik had 1 vraag meer goed moeten hebben voor Biologie en ik had het diploma gehad.
Ik kreeg dus niets, geen diploma, geen feestje, en ik werd toch echt wel anders bekeken omdat ik geen diploma had. Je kon niets delen met schoolvrienden (had ik die eigenlijk?) en naar een andere school kon gewoon niet.
Thuis werd er zoals gewoonlijk bij alle onderwerpen, niet over gesproken. Hoewel, ik geloof dat men teleurgesteld was.

Uiteindelijk via brieven naar het Ministerie (ja wel!!) een opleiding kunnen gaan doen voor Ziekenverzorgster. Zonder diploma onmogelijk maar met goedkeuring mocht het dus wel.
Nou ja, zal maar niet vertellen hoe dat is afgelopen.

Wat ik wel kan vertellen is dat ik mede door mijn diploma loos leven ik heel veel banen heb gehad, en daardoor weet ik dus gewoon heel veel van alles wat. Dat heeft mij geholpen in de rest van mijn leven.
Dus eigenlijk zijn mensen zonder diploma mensen die veel meer weten dan mensen met diploma. Gewoon omdat je meer ervaring krijgt in het leven, ervaring krijgt in allerlei zaken, tenminste, als je zoals ik ben……
gewoon werk zoeken en niet op de bank gaan hangen met je hand ophouden.

Ik ben geweest: secretaresse, schoonmaakster, postbezorger van pakketten en het ophalen van de post in brievenbussen, thuiszorgmedewerkster, bejaardenhulp, horecamedewerker, winkelbediende, taxichauffeuse. Ik heb ook luchtfilters schoon gemaakt van vrachtwagens, ik heb in een winkel voor auto-onderdelen gewerkt, overigens heb ik ook nog vrachtwagenrijles gehad, etc. etc.
En in al deze beroepen (ik ben er echt nog een aantal vergeten) heb ik zoveel geleerd en zoveel mogen en kunnen zien, dat ik gewoon een rijk mens ben. En met al dat geleerde help ik nu als spiritueel coach anderen met hun leven. Men kan bij mij terecht voor fotoreading voor (overleden) mens en (overleden) dier. Ik mag kaartleggingen doen, men kan terecht voor een luisterend oor maar ook voor healing en energetisch huisreiniging.

Ik kan met recht zeggen dat ik het zonder papiertje toch maar goed gedaan heb in mijn leven, ondanks alle enge en hele erge dingen te hebben meegemaakt (lees hiervoor https://schrijfselsangela.wordpress.com/loverboys/ en mijn andere gedichten).
Het leven kan voor mij nog steeds heel moeilijk zijn, maar ik maak er het beste van.
En zo is het.

(©) Angela van der Ploeg
17 juni 2016