Facebook nog leuk?

“Heb jij geen Facebook ? ” vroeg jaren terug iemand aan mij. “Nee, waarom zou ik Facebook moeten hebben? ” gaf ik als antwoord. “Nou, het is gewoon leuker dan Hyves en je ontmoet oude bekenden, die je kan opzoeken via Facebook. Het is gewoon grappig en fun” werd mij toen verteld.

Okee, dacht ik toen. Hyves is toch niet leuk meer, daar ben ik al weg; dat was meer een jonge kinderen/spelletjes site geworden, ik zal eens kijken…..was mijn gedachtegang.

Zo gezegd, zo gedaan. En ja, het was leuk, ik vond mensen terug die ik jaren daarvoor op een forum had leren kennen. En al die berichtjes van anderen die je kon lezen, ik vond het gezellig en hoe meer gezelliger ik het vond, hoe langer ik verbleef op Facebook.

fbMaar nu in 2016 moet ik bekennen dat ik het helemaal niet meer zo leuk vind. Als ik de berichten vergelijk met toen ik hier pas zat en nu…….mensenlief, wat een verschil.
Kreeg ik een aantal jaren geleden nog te maken met leuke verhaaltjes en foto’s, plaatjes en schrijven van “vrienden” wat ze aan het doen waren en wat ze graag wilde etc., krijg ik nu dingen voor mijn kiezen die ik helemaal niet wil zien, horen en wil lezen.

Zelfs “vrienden” uit mijn lijst vinden het nodig om de meest afschuwelijke plaatjes te delen waarvan ik niet eens kan vertellen wat er op staat; “vrienden” die zich uitlaten over vluchtelingen in bewoordingen die ik niet zal noemen; hetzelfde geldt met het hele Zwarte Piet gebeuren……..,mensen schrijven dingen waarvan ik denk, joh……weet je wel wat je schrijft?? Weet je überhaupt wel waar je het over hebt?

En dan nog die stomme nep-acties en al die hoax dingen die worden gedeeld. Voordat je deelt, kijk eerst eens op de hoax-wijzer of iets wel waar is, kleine moeite toch?

Dan al die reclames en opdringerigere voorgestelde berichten en advertenties waar je gek van wordt!
Verder heb je nog mensen die anderen zwart willen maken en hem/haar met een onwaar verhaal met foto op Facebook zetten, met daarbij uiteraard dat het gedeeld moet worden.
Verkoop-sites vliegen de pan uit en Facebook is zo onderhand een openbare marktplaats geworden. Verkoopsites die elkaar weer zwart lopen te maken, leden die elkaar in de haren vliegen, elkaar beschuldigen van oplichterij en andere idioterie.
Verder al die gehackte profielen die rondslingeren met leningen en andere zooi.

Ik weet het niet meer, maar het wordt steeds minder leuk op Facebook.

Wat ik wel weet is dat ik alle verschrikkelijke plaatjes die ik ongevraagd te zien krijg, ga blokkeren. En dan kunnen mensen (“vrienden”) zeggen dat ik mijn kop in het zand steek, wat natuurlijk helemaal niet waar is. Maar ik wil zelf uitmaken wat ik wil zien, waar ik op wil reageren en wat ik leuk vind.
Je kop in het zand steken is natuurlijk iets heel anders, dan wil je niet weten wat er allemaal gebeurt en doet men alsof er helemaal geen probleem is…….en geloof mij, ik weet het heus wel!

Ik bescherm mijzelf tegen de ellende van Facebook, ik een HSPer, ik die zomaar door dingen die ik ongevraagd te zien krijg, in een depressie kan komen. Ik die al genoeg weet en gezien heb in de wereld, ik die zelf dingen heb meegemaakt, ik……..ja ik, ik kom voor mijzelf op.

Oké, het plaatje geeft aan deactivating, dat is wat cru, dat zal ik niet doen. Maar ik heb al tijden het geluid op mijn smartphone uit staan (heerlijk hoor!!) en wil nu toch ook wat minderen met FB op mijn computer. Ik zal er wel zijn omdat ik nu eenmaal beheerder ben op een hele grote Spirituele groep met meer dan 16 duizend leden, en ik heb natuurlijk mijn eigen FB zakelijke pagina voor Praktijk Havayah maar verder zal ik alleen die dingen delen die ik leuk vind of waarvan ik vind dat mijn “vrienden” dit even moet weten.

De tijd zal het leren of Facebook nog gaat veranderen. Voor mij is de lol er wat af; alleen met diegene waarmee ik leuk contact heb, vind ik het gezellig. Dat zal dus echt niet minderen hoor!!

(©) Angela van der Ploeg
11 juli 2016

Reacties zijn gesloten.