Hoe Sinterklaas de Kerstman werd

sinterklaas-kerstmanDe feestdagen staan weer voor de deur. En of we nu wel een Sinterklaas met Zwarte Piet krijgen of dat er allemaal gekleurde of schoorsteen Pieten mee uit Spanje komen……, het feest zal er niet minder om zijn.

En dan na Sinterklaas komt de Kerstman. En laat de goede Kerstman nu gewoon ook Sinterklaas zijn!!
Volgens de moderne folklore woont de Kerstman in Finland, Groenland of ergens op de Noordpool. Maar voor de historische oorsprong van de Kerstman moeten we veel verder naar het zuiden. De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde.

Nederlandse emigranten namen in de 19e eeuw de Sinterklaas-traditie mee naar de VS, waar hij tot Santa Claus verwerd zoals we die vandaag de dag kennen.
Santa Claus is een goedlachse dikke man in een rode outfit met wit bont en een rode muts. Hij komt met een vliegende arrenslee, vol cadeautjes, getrokken door rendieren.
Enkele leuke weetjes / feitjes over de Kerstman (Santa Claus):

* Santa Claus heeft 9 rendieren genaamd Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en Rudolph.
* Rudolph is het bekendste rendier en heeft een knalrode neus. Er zijn zelfs liedjes over hem gemaakt.
* Tot 1939 waren er 8 rendieren. Rudolph is toen bedacht en sinds dien niet meer weg te denken
* Santa Claus heeft elfen die hem helpen om de cadeautjes in te pakken
* Volgens de meeste verhalen woont Santa Claus op de Noordpool, Andere verhalen beweren dan hij in een Scandinavisch land woont

De Kerstman heeft elfen die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Zijn dit dan ook slaven? Joulutonttu is overigens de Finse kerstelf, Haltija. In de Finse mythologie is de haltija bekend, de kabouter beschermt iets of iemand.
Verder wordt de Kerstman in verband gebracht met kabouters, zoals de Scandinavische Nisse of Tomte. Plus, de Kerstman heeft vliegende arrenslee met rendieren!!

Hoe moet dat nu met die Kerstman? Wie komt er op voor de Elven, de slaafjes, de Kabouters? sinterklaas-kerstman2Wie komt er op voor de rendieren die de arrenslee de lucht in moeten vliegen? Die dus worden gebruikt als trekdieren? Is dat geen dierenmishandeling?
Is het niet zo dat ook de Kerstman een mythe is, net zoals Sinterklaas?

Overigens is Sinterklaas maar ook de Kerstman, niet iemand die racistisch is. Zelf maken zij geen onderscheid tussen blank, zwart, bruin, geel, groen of welke kleur iemand heeft. Immers, ze hebben (bijna) voor elk kind van welke afkomst dan ook, kadootjes en lekkernij. Beide zijn ze NIET afkomstig vanuit het slaven gebeuren wat menigeen wel denkt.
Maar het ergste vind ik nog dat mensen elkaar zo giga na gaan doen! Papegaaiengedrag!! Men wil ergens bij horen zodat men kan lopen tieren, schelden, aangiftes kan doen tegen……wat dan ook 😉 . Het is voor 9 van de 10 mensen een excuus om dit soort dingen te kunnen en mogen doen.
Alles kan in Nederland! En dat zou eens moeten veranderen!

Wilders kan dan wel een proces aan zijn broek gekregen hebben voor zijn uitspraak Minder, minder….maar als ik zie wat voor een Tweet de lucht is ingegaan door een oud PVDA lid, dan zakt mijn broek wel af hoor! En trouwens, PvdA’ers Samsom en Spekman werden niet vervolgd om Marokkanen-uitspraken. Mannen die zeggen dat Marokkanen vernederd moeten worden en een etnisch monopolie op overlast hebben, worden niet vervolgd, en degene die vraagt of men meer of minder Marokkanen wil, wordt wel vervolgd. Toch wel heel gek, niet dan?!
En als ik vandaag in de krant lees dat er nauwelijks een haan die kraait om de antisemitische spreekkoren van het Feyenoordlegioen bij duels tegen Ajax, dan denk ik daar ook het mijne van.

We slaan echt door in Nederland, althans bepaalde figuren. En die nemen andere Nederlanders mee, omdat het kan in Nederland. Voel je lekker belangrijk, over de rug van Sinterklaas, over de rug van Wilders, of over mijn rug!! 😉
We moeten op houden met dit gedrag en zeker de politici moeten eens gaan nadenken over de rol die zij hebben, namelijk een voorbeeldrol. Maar helaas is daar niets van te merken.

Alle afspraken die de politiek heeft gemaakt met zijn burgers worden niet nagekomen; de AOW leeftijd wordt opeens zomaar eventjes verschoven met alle gevolgen van dien; om maar te zwijgen over al dat geneuzel over het Koningshuis, de salarissen van een 18 jarige prinses. Mijn hemel, terwijl ik een wao-tje van nog geen 850 euro krijg, vanwege mijn goede staat van dienst voor het werken vanaf mijn 15e. Maar daar hoor je mij verder niet over hoor!

Ik dwaal een beetje af, geloof ik. Ik begon met Sinterklaas en de Kerstman. Ik wilde dat ik nog in hun kon geloven. In de goedheid van de Mens. Want voor mij staan zij daarvoor en niet voor slavernij of welke andere vorm dan ook.
Politici moeten zich maar eens richten op zaken die er werkelijk toe doen: de misstanden in de zorg, geldsmijterij bij de politie en bij bedrijven, de graaiers onder ons, de hooligans op de voetbalvelden, de AOW, de pensioenen, vluchtelingen, chronisch zieken, werkzoekende, en ik kan nog wel even doorgaan.

Gaan mensen die het land moeten besturen of een groot aandeel hebben in Nederland eens achter hun oren krabben en bedenken dat de tijd daar is om het roer om te gooien? Ik denk dat ik maar weer eens ga bidden……Oh wacht, welke God zal ik eens uit gaan kiezen? Of zal ik ze allemaal toespreken? Of nee, natuurlijk niet……alle Goden van alle religies zijn gewoon hetzelfde….net zoals Sinterklaas de Kerstman is en andersom.

(©) Angela van der Ploeg
1 november 2016