Op jezelf aangewezen

op-jezelf-aangewezenVandaag (31 december 2013) in de namiddag waren we opeens op ons zelf aangewezen.
Om half 5 al het avondeten gemaakt en in de oven laten staan, dat bleef wel warm. Ik zelf had mijn haar vanmiddag geverfd omdat ik fris het nieuwe jaar in wilde gaan……we hadden gedoucht…en ik zat nog even achter de pc om mijn weblog bij te werken.
Plotseling sloegen alle stopen door en alles pikzwart. Niet alleen ons huis, maar de hele buurt zat zonder stroom. Dat betekend geen licht, geen warm water, geen televisie, geen internet, zelfs geen internet op mijn smartphone (wifi uiteraard niet maar ook mijn abonnement g3 niet!), en geen verwarming. Ons waterbed wat koud zal worden en dus misschien wordt het wel koud slapen. Een ramp voor iemand zoals ik met reuma en andere ongemakken.
Snel op zoek met een zaklantaarn naar kaarsen en theelichtjes.
We hebben heel romantisch gegeten…..

Na het eten….tja, daar zit je dan. Bij calamiteiten moet je de tv aandoen, maar helaas geen televisie en geen internet.
En dus waren we op elkaar aangewezen en op onszelf. Mijn lief is heerlijk op de bank gaat liggen en kon een slaapje doen. Ik zelf ben op de andere bank gaan liggen en bedacht mij het volgende.
Heel veel mensen op de wereld zitten zo zonder stroom en zelfs zonder water. Heel veel mensen in ons eigen land zitten zonder stroom en andere faciliteiten vanwege de situatie waarin ze zitten. En wat wij heel gewoon vinden, is dus eigenlijk helemaal niet zo gewoon.
Zullen we dit gegeven misschien wat meer moeten gaan waarderen!?

En toen ik zo op de bank lag en terug dacht aan alles wat ik dit jaar heb meegemaakt, bedacht ik mij dat ik het zo slecht nog niet heb gedaan.
Ik zelf heb een metamorfose ondergaan, zowel uiterlijk als innerlijk. Ik vind mijzelf veranderd, zowel innerlijk als uiterlijk.
Nieuwe mensen ontmoet zowel in het echt als op internet. De praktijk die dit jaar rustig was, maar als ik daar zo over denk, gek genoeg vind ik dat helemaal niet zo erg. De prioriteiten zullen waarschijnlijk ergens anders liggen dan daar. En wie weet was dit een rustig jaar omdat er hele nieuwe dingen op mijn pad gaan komen. Wie zal het zeggen.

Ik sluit het oude af en begin opnieuw.
Ik zal proberen meer naar het positieve gaan kijken en meer het negatieve laten gaan. Meer kijken naar wat ik kan en niet meer naar wat ik niet kan. Niet dat ik dat dit jaar heb gedaan, maar het kan altijd beter.
Overtuigd zijn wat ik kan, dat geeft zelfvertrouwen en ik zal mijzelf daarmee een boost geven.
Soms even kijken naar de dingen van uit een ander perspectief, dat is ook iets wat ik zal meenemen naar 2014.

De kerstdagen zijn normaal gesproken dagen voor bezinning maar ik heb dit daar straks dus even kunnen doen. Juist omdat er niets te doen was….behalve kijken naar mijzelf en in mijzelf een kijkje nemen.

Het licht is er inmiddels weer, het internet doet het weer. Ik las dat er 26.000 huishoudens zonder stroom hebben gezeten…….Hoeveel van deze mensen hebben net zoals ik even terug gedacht aan dit jaar en hebben even een kijkje genomen in zichzelf…..

Ik wens jullie heel veel liefde in 2014, heel veel gezondheid, heel veel gezelligheid, maar vooral heel veel wijsheid!!

(©) Angela van der Ploeg
31 december 2013