QUALITY TIME DAG

Mijn ervaring met ketamine infuus.

Wegens aanhoudende pijnen in vooral mijn benen, voeten, enkels, borst en ribben gaf mijn invallende huisarts mij de tip om eens naar een pijnpoli te gaan. De pijnpoli in het ziekenhuis vertelde hij, had een lange wachtlijst. Wellicht dat ik het bij de DC klinieken kon proberen en zo geschiede. Dat was dus eerder dit jaar.

Ik belde ze op, gaf door dat ik via de huisarts kwam en kon gelijk een afspraak maken. Op 23 juli kon ik terecht voor een intake gesprek met de arts. Er werd mij verteld dat ik een infuus met ketamine kon krijgen. Ketamine? Dat is toch drugs? Ja en nee.

JA: Als drug wordt ketamine gesnoven of geïnjecteerd. Na snuiven werkt het binnen 5 tot 15 minuten. De effecten duren ongeveer een uur. Na-effecten kunnen tot 2 uur aanhouden.
Bij het gebruik van ketamine als drug kan men juist naar de bijwerking van hallucinaties op zoek zijn. Het is dan ook niet vreemd dat ketamine op de drugsmarkt terechtkwam als een dissociatief tripmiddel. Dissociatie betekent scheiding: het geestelijke bewustzijn wordt van het lichaam gescheiden.

NEE: Ketamine is een medicijn dat de overgevoeligheid van het centraal zenuwstelsel onderdrukt. De verwachting is dat hierdoor de pijn vermindert. De ketamine wordt met een infuus direct in je bloed toegediend. Het doel van de behandeling is pijnvermindering tot vele maanden na deze behandeling. Het wordt ook gebruikt als verdovingsmiddel voor zowel mens als dier.

Ik was verbijsterd omdat ik al meer dan 20 jaar rondloop met pijnen. Geen enkele arts in de laatste paar jaar heeft mij erop gewezen dat ik misschien wel baat zou kunnen hebben met een ketamine infuus. Ook de reumatoloog die ik een aantal jaar geleden heb gesproken heeft mij niet geïnformeerd. Dat is jammer want nu heb ik jaren en jaren met pijn gelopen terwijl dat misschien helemaal niet nodig was geweest.

Mijn eerste ketamine infuus is geweest op vrijdag 13 augustus 2021.

Op die dag moest ik mij melden om 08.00 uur. Ik kwam in een zaal te liggen waar meerdere bedden stonden. Er werd een infuus aangelegd waarop de pomp met medicatie aangesloten werd; ik mocht lekker liggen (met makkelijke kleding aan) en daar ging ik dan.

Eerst werd er een kleine boost ingespoten via het infuus; dit maakt dat het net lijkt alsof je bij de tandarts zit die een verdoving heeft gegeven: je mond en daarom heen lijkt groter te worden en gevoelloos.
De dosering van de ketamine werd langzaam opgehoogd. De dosering is voor iedere patiënt anders en afhankelijk van de pijnvermindering en mogelijke bijwerkingen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best eng vond ondanks dat ik mij had ingelezen.. Logisch want je weet niet wat je te wachten staat. Want ja, hoe ga ik erop reageren? Wat gaat mijn lichaam doen? Hoe voelt het en hoe voelt het achteraf? Gaat het überhaupt wat doen?

Ik had mijn laptopje bij mij en mijn koptelefoon die ik via Bluetooth kon verbinden met mijn smartphone zodat ik muziek kon luisteren. De laptop heb ik die hele dag niet meer aangeraakt. Mijn koptelefoon wel, die heb ik al die 8 uur op mijn hoofd gehad.
Op mijn smartphone staat meditatiemuziek/spirituele muziek en die heb ik heerlijk kunnen luisteren. Ik heb ook wat kunnen slapen maar was toch meer bezig met het feit dat ik bij wilde blijven, weten wat er gebeurd en wat niet.
Na de 8 uur en een uurtje daarna nog even rust zodat de verpleegkundige mij nog kon blijven observeren, mocht ik naar huis. Ik ben mijn bed ingegaan en ben daar gebleven tot de volgende dag.

Een aantal weken later, op 24 september had ik een telefonisch consult; men wilde weten hoe ik het had ervaren en of het wel uitwerking had gehad. Nou, die laatste vraag kon ik wel beantwoorden met “weinig”. Ik vond niet dat ik nu merkte dat de pijnen veel minder waren geworden dan voorheen. Maar misschien kwam dat nog?
Degene aan de andere kant van de lijn vertelde dat een tweede keer met een verhoogde dosis misschien wat meer kon doen en daarom werd er een nieuwe afspraak gemaakt. Overigens mag het via de pijnpoli maar 3x in het jaar. Dit schijnt verzekeringstechnisch goed gekeurd te zijn; meerdere behandelingen mogen niet.

De tweede infuus behandeling zou zijn op 17 december, nog net voordat wij op vakantie zouden gaan. Het werd mij een dagje wel!!

Bouke bracht mij net zoals de vorige keer naar de  DC Klinieken. De procedure was natuurlijk hetzelfde als de vorige keer en daar lag ik dus weer met het infuus in mijn arm. Ik was nu voorbereid op wat er zou gaan komen dus ik zette mijn koptelefoon weer op en daar ging ik. Het werd een hele lange dagtrip, zo noem ik het.

Ik ging van het ene uiterste naar het andere uiterste; ik zag iedereen uit ons ouderlijk gezin met elkaar in een groepshug staan; ik heb boven de wolken gezeten en diep onder de grond. Ook heb ik mogen drijven op het water. Ik heb mooie dingen mogen zien, mooie figuren en visuele hallucinaties. Ik heb er echt van genoten!

Een aantal keren stopte mijn ademhaling, dat hoorde ik later van de verpleegkundige die mij in de gaten moest houden. Ik lag aan de monitor en die begon toch wel een aantal keren hard te piepen.

Waar je 11 ziet staan werd het een 0 en de monitor sloeg rood uit. Als ze dan naar mij toeliep dan herstelde ik vanzelf weer. Gelukkig maar.

Ketamine als drug heeft inderdaad wel bijwerkingen maar dus ook als het wordt als pijnstillend medicijn. Hieronder lees wat het met je kan doen.

Lage dosering
Bij een lage dosis ketamine komen mensen in een dromerige, zweverige toestand terecht. Ze raken (licht) gedesoriënteerd. Ze kunnen meer moeite hebben met de coördinatie van hun lichaam. Het lichaam voelt vreemd aan. Mensen kunnen ook last krijgen van misselijkheid.

Hoge dosering
Bij een hoge dosis treden dissociatieve effecten op, zoals:

  • Het gevoel dat je handen niet meer bij je lichaam horen.
  • Het gevoel alsof je lichaam van hout, rubber of plastic is gemaakt (veranderde “body consistency”).
  • Het gevoel dat lichaamsdelen veel groter of kleiner zijn dan in werkelijkheid.
  • Niet meer weten waar je armen of benen zijn.
  • Het gevoel “op te lossen” in de omgeving.
  • span style=”color: #94070a;”>Niet meer voelen of een lichaamsdeel van jou is of van een ander.
  • Het idee dat je geest in een totaal andere dimensie zit dan je lichaam.
  • Het idee uit je lichaam te treden (“out-of-body experience”).

Visuele hallucinaties (vooral met gesloten ogen) en een veranderd idee van de tijd komen vaak voor. Soms kan het moeilijk zijn om te bewegen en te praten. Als iemand dat niet verwacht of de intensiteit is groter dan verwacht dan kan men daarvan schrikken en angstig worden.

Een kleine hoeveelheid (kleine lijn of sleutelpunt) wordt ook wel bump genoemd. Bumpen – het opstapelen van dosissen – leidt langzaam tot een tripeffect. Door het herhaald nemen van kleine doseringen is het effect van ketamine redelijk goed te sturen. Iemand kan er dan voor zorgen dat het effect niet te sterk wordt.

Wat heb ik verder ervaren dan alleen wat ik hierboven heb verteld? Dat kan je zien aan het rood aangemerkte in bovengenoemde lijstje en teksten.

Vond ik het eng? NEE!

Ik weet nog dat ik dacht dat het wel zo zou mogen blijven. Ik wilde trouwens boven de wolken blijven, het was zo mooi daar! Ik voelde mij niet angstig, ik voelde mij vrij, vrij van pijn, ik voelde mij een vrije geest in een vrij lichaam.

Het is nu bijna eind december. Heeft de tweede infuus geholpen voor mijn pijnen? Voorlopig voel ik mij goed, heb wel moeite met mijn voeten die na zitten/rust moeilijk op gang komen door pijn, ik kan er dan amper op staan. Maar mijn benen en ribben voelen stukken beter aan. Het is niet zo dat de pijnen ooit weggaan maar als ik met deze infusen de pijn kan verminderen en dat de scherpe randjes er vanaf gaan, dan ben ik al blij.

Van mij mag de volgende behandeling worden vastgezet. In het telefonische consult wat gaat plaatsvinden in januari zal ik dat zeker aankaarten, want kom op….zo’n dagje quality time is zo geweldig!! Die houden we er in!!

© 25 december 2021 – Angela van der Ploeg

Reacties zijn gesloten.