Spiegeltje, spiegeltje…

spiegeltjeIedereen kent het woord “spiegelen” wel. Spiegelen betekent dat je de houding of bewegingen van een ander overneemt, bijvoorbeeld tegelijkertijd glimlachen, knikken of een slok uit het glas nemen.
In wezen is spiegelen een kwestie van aandacht. Als je je op andere mensen concentreert, maak je je onwillekeurig aan hen gelijk. Je neemt hun bewegingsritme over en bootst ze ook op andere manieren in jezelf na. En als we naar andere mensen luisteren, praten we ze na zonder de woorden echt uit te spreken.

Het is bekend dat het delen van een emotie, mensen samenbrengt. Dit geldt ook voor gedeelde bewegingen en houdingen en voor samen zingen en teksten scanderen. Door andermans gedrag na te doen, kun je onopvallend aangeven dat je bij die ander betrokken bent, terwijl je bij jezelf kunt nagaan hoe die ander zich moet voelen.

Het werkt niet alleen als men elkaar kan zien, maar ook als je met iemand in contact bent via schrift (sms of op fora/Facebook). Bemerk je dan weleens dat wanneer iemand wat bozig reageert, jijzelf ook bozig terug gaat schrijven?

Even jezelf spiegelen aan anderen kan heel verhelderend werken. Je kan jezelf dan de vraag stellen wat je er van vindt of wat je zou doen als jij zoiets had.. of wat nou als die ander zoiets doet? Omdenken, omdraaien….zo wordt dat genoemd….. Stel dat… Wat nou als… en dan de situatie omdraaien.. onderzoeken, voelen wat het dan doet.

Welke overtuigingen heb jij? En…gelden die ook voor een ander?
Hoe kijk jij hier tegenaan?

Warme groet Angela van der Ploeg

(©) Angela van der Ploeg
24 juli 2015

Reacties zijn gesloten.