Wat kijk je boos!

“Nee, er is niets!!”
Een geweldig artikel kwam ik tegen. Ik had het afgelopen vrijdag nog met een vriendin erover. Mijn gezicht in relax vorm schijnt voor anderen altijd op onweer te staan. Mijn moeder vroeg honderden malen per dag: “Is er wat?”
Ik werd daar altijd zo moe van! En nog kan ik dat niet hebben, en ik ben 53 jaar nu. Ze zei het al sinds mijn jeugd tegen me. Bbbbrrrrrrr, als ik daar nog aan denk. Er moest namelijk wel iets zijn, als je zo keek. Heb er echt een complex van. Maar ja, ik kan mijn gezicht niet veranderen.
Hieronder het artikel wat ik tegenkwam op Facebook, via de pagina Psychologie Magazine.

“Wat kijk je boos”. Hoor je dat ook weleens als je heel gewoon/neutraal kijkt? Dan is de kans groot dat je een vrouw bent! want tegen vrouwen wordt dit vaker gezegd als ze hun gezicht ontspannen of ergens over nadenken. Daarom wordt dit het ‘resting bitch face’-effect genoemd (RBF) of “bitchy resting face”: als je gezicht in de ruststand staat, zie je eruit als een “bitch”.

Dat komt niet doordat je een bitchy gezicht hébt, maar doordat van vrouwen vaker wordt verwacht dat ze (glim)lachen, en ze doen dat ook vaker. Het is zelfs zo dat een lachend gezicht er al vrouwelijker uitziet dan een ernstig kijkend of ontspannen gezicht. Kijk je ontspannen, dan wijk je dus af van de norm en van wat het meest “gewoon” is.

Op http://www.buzzfeed.com/…/things-that-only-happen-to-people… staat een lijst van wat er zoal kan gebeuren als je een RBF hebt. Bv. dat mensen vragen of het wel goed met je gaat terwijl je gewoon rustig zit na te denken, of dat ze niet weten wanneer je een grap maakt omdat je er niet bij lacht.

Lief lachen of powervrouw?
Vrouwen willen ook nog graag aardig gevonden worden, dus je komt snel in de verleiding om te lachen – en om je stem naar boven af te buigen, je wenkbrauwen op te trekken of met je hoofd te bewegen: allemaal non-verbale uitingen waarmee je sympathie wint. Maar geen respect. In situaties waar het om je bekwaamheid gaat en je meer “power” dan sympathie nodig hebt, kun je beter wat minder lachen, minder op vraagtoon praten, verkleinwoordjes gebruiken etc. Het luistert nauw, want je wilt natuurlijk niet dat mensen denken “wat een bitch”. Je moet dus balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Tips hiervoor staan in enkele hoofdstukken in Collega’s en andere ongemakken (de hoofdstukken onder het thema ‘Vrouwen en man-vrouw-verschillen’).

Video
Helemaal los van de lach kun je via 2 filmpjes zien (staan op mijn YT kanaal) dat een vriendelijker of meegaander gezicht er sowieso vrouwelijker uitziet, terwijl een onvriendelijker, dominanter gezicht er mannelijker uitziet.

Hier 2 video’s, 1 waarop een neutraal gezicht verandert van vriendelijk naar onvriendelijk
1. klik Filmpje 1
en 1 waarop een neutraal gezicht verandert van dominant naar onderdanig
2. Klik Filmpje 2 De vriendelijke en onderdanige gezichten zien er ook vrouwelijker uit.

 

(©) Angela van der Ploeg
9 augustus 2015